tirsdag 7. november 2017

Nattspeilet

av Ørjan N. Karlsson
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2017
Språk: Bokmål

Innhold:
Mathias er en kreftsyk ung gutt på 9-10 år. Han har fått leukemi/blodkreft og er i gang med cellegift og strålebehandling mot sykdommen. Han ligger på Universitetssykehuset i Oslo og er sløvet av tung medisinering. En mørk natt får han besøk av Tara. Hun kommer fra ingensteds og kommer til Mathias med et kart i hånden. Hun vil at han skal komme til Bifrost og redde hennes verden fra onde krefter.

Hvordan komme seg dit? Hvordan få krefter til å forlate sykesengen, lurer Mathias på. Heldigvis får han oppskriften på det kartet eller arket som Tara lot bli igjen på sykehusrommet hvor han ligger. På et finurlig og oppfinnsomt vis lager han selv en portal som fører ham til parallellverdenen Bifrost. Her møter han igjen Tara. Hun forteller ham hva som er galt med Bifrost og hav som må gjøres for å redde hennes verden. En verden som styres av mørke, onde krefter. Det er først og fremst fyrsten Cernac og heksa Empusa som hersker og som har ødelagt Bifrost.

Mathias og Tara har noen gode hjelpere med seg på ferden. De må gjennom Stormskog hvor de geleides av visdomstreet Gamle Sølvkvist – som man faktisk kan kommunisere med – ved å legge pannen inntil barken og lytte. Her treffer de trekatten MirMir som også viser seg å være en nyttig og god hjelper på vegen gjennom Gravplassen, byen Halvveis, den øde og dødelige Knokkelsletten på vegen til Glitterheim hvor den onde fyrsten holder til.
Den kreftsyke Mathias kjenner seg frisk og sterk i Bifrost. Han har fått nyss om at han kan bli frisk dersom han kommer seg til Krystallkilden – en slags ungdomskilde Tara har snakket om. Den befinner seg forbi Glitterheim et sted. Underveis til Glitterheim skjer det dramatiske hendelser, hvor både Tara og MirMir blir hardt skadet og som Mathias må la ligge igjen på veien. Tiden er knapp og han må bruke fullmånen til hjelp.
YNWA får en viss betydning i boka.

Genre: Fantasy
Emne:  Kampen mot det onde, kreftsyk, samhold og vennskap
Språk: Lettlest og enkelt språk. God flyt – uten illustrasjoner.
Alder:  10-12 år.
Vurdering:  Grei fantasybok for nye lesere innen genren. Veldig forutsigbar men spennende og fint driv som holder historien gående. I slutten av boka har Karlsson laget et spill basert på historien om Mathias.

Anmeldelse skrevet av Torvald Hellum, Vest-Agder Fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.